Historien

I Berner Sennens hjemland, Schweiz, findes tre andre slags sennenhunde, som er i nær familie med "berneren", nemlig Grosser Schweizer Sennen, Appenzeller Sennen samt Entlebucher Sennen.

Racen er en gårdhund af gammel herkomst, som er alle avlet til at drive kvægflokke, følge bonden på rejse for at trække hans varer på en vogn og til at beskytte gårdens ejendele mod fremmede og ubudne gæster.

"Bondehunden", som den dengang lidt nedladende blev kaldt, kunne virkelig betegnes som en arbejdshund!

Den var udholdende og kunne følge en kvægflok, som den drev frem ved at snappe dem i haserne. Denne teknik er ret speciel for sennenhundene, og den er indbygget i dem alle. Det vil ejere af racerne kunne nikke genkendende til den dag i dag - også selv om hundene ikke længere bliver brugt til at drive kvæg i samme omfang som i gamle dage.

Efter datidens begreber var en hund kun "god", hvis den var vagtsom og skarp, dog ikke bidsk. Når man forlod huset, skulle den følge sin ejer, hvor end han gik hen. Og kørte man hestevogn, skulle den følge ham ved at løbe mellem de bagerste vognhjul. Den måtte aldrig løbe ud på markerne. Ved behov skulle dens herre forsvares. Genstande, der blev placeret på engen (fx madkurve, redskaber m.m.) skulle bevogtes. Under ingen omstændigheder måtte hunden jagte vildt. Katte og høns skulle lades i fred og næsten det vigtigste, den måtte overhovedet ikke strejfe. Det var ikke småting, man forlangte af en god hund, men alt dette klarede en Berner Sennen!

Udseende og temperament
Berner Sennen er den eneste af de fire varianter, som har lang pels. Og på grund af dens rolige og venlige væsen, er den blevet til en ideel familiehund med stor kærlighed til børn - selvfølgelig kun, hvis de også behandler den godt. Den er nemlig meget knyttet til sin familie og holder sig kontant i nærheden af sin "flok."

Det er ikke unormalt at se, at nogle individer kan være reserverede over for fremmede mennesker, når den er blevet voksen. Det er en naturlig og medfødt egenskab fra dengang, hvor dens opgave var at vogte gårdens ejendele mod fremmed indtrængen. Reservationen vil dog forsvinde, når den har mødt personen nogle gange. Det er derfor en god idé at huske på, allerede fra den er hvalp at lære den, at det er ok, at fremmede personer og børnenes legekammerater kommer på besøg. Dette gøres ved at arrangere hyppige besøg af venlige voksne og børn, så hvalpen kommer til at forbinde fremmede mennesker med en god oplevelse.
 


 

Racen er til dig, der...

Der godt kan lide at lege, træne, hygge og give din hund masser af kærlighed.

Gerne vil have en rimelig rolig familiehund, hvilket først indtræder efter 2 års alderen, hvis man har trænet hen mod det ;o)

Synes, at det er hyggeligt med børstning/pelspleje.

Racen er ikke til dig, hvis...
du lider af rengøringsvanvid. Berner Sennen fælder og slæber dagligt snavs ind.
 
Klik her for at få dit eget GoMINIsite