​Hvorfor vælge en Berner Sennen med DKK/DBSK stamtavle

 

Når man skal købe en Berner-hvalp i dag, er der mange måder at gribe tingene an på. Mennesker er forskellige, så måden de køber hvalp / hund på er lige så forskellig.

 
Hvis nogle fra den yngre generation er fast besluttet fra start af at få en hund med DKK stamtavle, er der måske noget der kunne tyde på at de er vokset op i hjem, hvor man altid har købt en hund med DKK stamtavle. Nogle vælger det måske for at være sikker på at den virkelig kommer til at ligne en "rigtig" Berner Sennen med kraftig krop, kraftige benstammer osv. Og andre måske pga. af referencer fra andre eller også ønsker de en form for garanti mht. tryghed og sikkerhed i købet. (Her kan vi desværre ikke stå inde for hvad øvrige DKK opdrættere giver af tryghed og sikkerhed i købet - kun, hvad vi selv tilbyder).

 
Andre vil gerne have, at der står en pålidelig opdrætter bagved – en de altid kan henvende sig til, hvis de søger gode råd eller hjælp til nogle ting. Stambogen er ikke trykt med guld, men med en stamtavle i hånden, der er mærket med Dansk Kennel Klub (DKK) og Féderation Cynologique Internationale (FCI), har du sikkerhed for, at hvalpen og dens aner opfylder de sundhedsmæssige krav. Nogle synes selvfølgelig det er en kombination og er generelt mere trygge i købet.
 
Men, hvad er det så der gør at så mange hunde – bliver solgt for at være ”ægte” Berner Sennen. Når jeg sidder og funderer på det, tænker jeg – det kan da ikke være prisen på hvalpen, der er afgørende. Prisen er vel ikke afgørende, når man tænker på, hvad det koster at holde hund med foder, udstyr, forsikringer, dyrlæge osv..
 
Her hos Tiklo opdrætter vi fordi vi en passion for racen, så det handler primært om at lave gode, sunde og racetypiske hunde, holde fast i den oprindelige racestandard, og "sluse" nogle hvalpe ud til familier, som kan være stolte af dem - både deres temperament, udseende og forhåbentligt også deres sundhed. Vi gør meget ud af hver gang at rigtig gode hanhunde til vores tæver. Derfor bruger vi også rigtig meget tid på det. Det er blevet en livsstil for os, og så elsker vi, at have hvalpe i huset.
 
Vi  udstiller også vores hunde i Norge, Sverige, Tyskland og Danmark. Når vi er på disse ture lære vi hele tiden mere om racen og om hundene. Vi ser jo så mange forskellige hunde inden for samme race og taler med mange – også udenlandske opdrættere, det giver også ballast, når man skal finde gode avlspartnere. Selv om vi gør, hvad vi kan for at undgå bl.a. arvelige sygdomme  i vores linjer og hele tiden arbejder på at hundene fortsat skal have det super temp, som i øvrigt generelt har ændret sig meget via seriøst avlsarbejde, så kan vi jo ikke stille garanti for, at der ikke uheldigvis kan gå hen og ske noget aldeles uønsket.
 
Jeg hører også tit, hvorfor skal vi købe en Berner Sennen med DKK stamtavle, vi skal ikke udstille eller noget som helst, så det er vel lige meget. Men samtidig med siger de samme mennesker, åh - hvor bliver det dejligt, når vores Berner Sennen bliver stor, så den kommer til at ligne jeres – og her må jeg desværre sige, at det kommer rigtig mange af dem ikke til. De er ofte langt mere højbenene, mangler den kraftige knoglebygning og den kraftige krop, har tynde lange benstammer og er ofte også mere spidse i hovederne med længere næseparti. Dette er selvfølgelig kun udseendet, men det er jo ofte den kraftige, muskuløse og lækre type man har forelsket sig i.
 
Jeg vil aldrig pege fingre af de der ikke vælger en Berner Sennen med DKK stamtavle , det må bestemt være op til folk selv – og selvfølgelig findes der også andre gode, seriøse og søde opdrættere, der bare ikke opdrætter efter samme regler og principper som os.

Omvendt ville vi jo aldrig vælge en bernerhvalp uden at kende til dens aner, og hvad der ligger bag. Hvor gamle er de blevet, og når de er døde, hvad er de så døde af.
 
Desuden er start socialiseringen af hvalpene 0-8 uger et most for at hvalpen skal trivedes i det nye hjem. Socialiseringen skal selvfølgelig holdes ved lige i hvalpens nye hjem, men også her kan vi som opdrætter træde til, hvis det brænder på. Jeg plejer at sige, når hvalpene skal ud til familierne er de klar til 0. klasse og så tager det ca. 2 år inden de får studenterhuen på - vel og mærke, hvis man "laver lektier" og træner ;o)
 
Skulle hvalpen senere blive syg, er vi der også. Vi kunne ikke drømme om at løbe fra ansvaret, vi kan give gode råd og være der for hvalpekøberen. Det skal selvfølgelig foregå i en fordragelig tone mellem køber og opdrætter – så kommunikation er også meget vigtigt i forbindelse med hvalpekøb. Det er så vigtigt at både køber og sælger begge har en god mavefornemmelse - altså som hvalpekøber skal man være tryg i sit køb og som opdrætter skal man være tryg i at sende sin hvalp i armene på hvalpekøberen.

Når man skal finde en hvalp er det derfor vores råd, at man besøger forskellige opdrættere før hvalpene er født. Alle hvalpe er jo bare så dejlige ;o) Er man i tvivl om det skal være en DKK eller anden opdrætter, så besøg begge parter og følg igen mavefornemmelsen og hjertet.
Det er vigtigt, at der er god kemi, god kommunikation, at man kan lide hundene på stedet og deres temperamenter og i det hele taget synes godt om det sted, hvor man træder ind...




Før jeg blev født
Har min opdrætter studeret min stamstavle i lang tid,
og virkelig tænkt sig om, da de valgte min mor og far.

Jeg kommer fra gode og sunde avlslinier.

Min familie har været på udstilling og fået godkendt,
at de holder racestandarden.

Efter jeg blev født
Lagde min opdrætter et kæmpe arbejde i mig og mine søskende.
De gjorde os klar til at "flyve fra reden",
så vi ikke var bange for noget, og vi fik sund og nærende kost.

Min opdrætter vælger med omhu min nye familie.

Skulle der ske noget uventet, er døren altid åben hos min opdrætter.
og jeg kan altid flytte hjem igen.

Min opdrætter er ansvarlig ,  og gør alt for at beskytte
og bevare min race.





 

Klik her for at få dit eget GoMINIsite