Pelspleje

Er en nødvendighed for din hund trives optimalt.
Pelsen har den fantastiske funktion, at den isolere både mod kulde og varme, og det gør den bedst hvis den er velplejet.

Jeg vil her beskrive lidt om, hvordan jeg gør for at holde pelsen i tip top på mine hunde.

Den lette måde er jo du tilvænner din hvalp til at stå på et stabilt bord fra dag et, i starten må du have en til at hjælpe med at holde hvalpen, da den ikke tåler at springe ned fra bordet. Alt skal foregå i små etaper så hvalpen ikke bliver utålmodig. Du kan evt. lave en plan over 3 til 4 dage, et ben/pote samt front på dag 1, et andet ben og bagparti dag 2, et tredje ben og højre side dag 3 og et fjerde ben og venstre side dag 4, og så er det meget vigtigt med rosende ord og guffer, for på den måde får du og din hvalp et godt samarbejde på bordet, og det vil være en fornøjelse for hvalpen at komme op på bordet og hygge med mor eller far fremover. 

Med den unge og voksne hund, er det optimale at hunden også her står på et stabilt bord, det behøver ikke være et dyrt trimmebord, det kan være et sofabord som man ligger en skridsikker måtte på. Det er det optimal for at skåne din ryg. Det er også vigtigt at man her opdeler hunden i hjørner eller dele, for at man når omkring hele hunden. Start evt. med front, man starter altid nede fra og gå op ad, og det er for ikke at trække evt. filter sammen til en stor filt, som kan gøre meget ondt på hunden. Løft med den ene hånd op i pelsen, medens du bruger en karte til at børste, der efter tager man lidt hår ad gangen og blive ved med at børst ned ad, til man når helt op til underkæben. Der efter tager man kammen og starter forfra igen, nede fra og op, glider kammen let igennem pelsen, så er alle filterne redt ud, men husk, det er vigtigt du kommer helt ind til huden, da underulden isolere bedst hvis den er gennemredt. 

Hoved og øre er ikke altid så let, men det er vigtigt man også her får børstet evt. løst underuld af kinderne, så det ikke sidder og totter sammen, her er kammen et godt redskab, og igen, nede fra og op. Det optimale redskab til ørerne syntes jeg er en Coat King, da den kan fjerne de mere genstridige filter som kan sidde bag eller under øerne.

På nakke og hals er det også godt og bruge karten, og efter karten går man gennem pelsen med en strigle eller kam.

Faner på forben, starter man igen nede fra og op med karten, for der efter at rede igennem med en kam eller strigle, på resten af benet bruges først en kam for der efter at børste efter med en blød børste.

På skuldre og manke bruges også karte og strigle, og igen efter samme princip, nede fra og op.

Ryggen og lænden, start hvor halen er ansat og bevæg dig langsom op mod manken, igen med karte og så med striglen. 

Halen, mange hunde kan ikke lide at få børstet halen, og hvis din hund er en af dem, vil jeg anbefale du tager en side af gangen. Her bruger du også karten, og igen nede fra og op, bliver din hund urolig, så begynd at børste en af siderne på hunden i stedet for at fortsætte med halen. Også på siderne er det samme metode, nede fra og op, eller bag fra og frem, igen med karten og så med striglen bag efter. 

 

 

Efter du har taget den ene side, tager du en side på halen, nede fra og op med karten, og så kan du tage den anden side af hunden, for så at tage den tredje side af halen. Når du skal børste undersiden af halen, så har jeg erfaret, at den bedste metode er at halen er hængende, stil dig ret bag hunden så halens ydre side er mod din mave/bryst, og børst så med karten nede fra og op, man kan lige som fornemme når der ikke er flere filter, og når man har været rundt på alle fire sider med karten, så tager man striglen og starter forfra, og husk, nede fra og op, mærkes det til der stadig er filter, så må du gå halen igennem igen med karten, eller er det en hale med rigtigt meget pels, og rigtigt mange filter, kan man bruge Coat King for at få filterne ud. Hvis det er en hale men rigtigt mange filter, så er du nøde til at tage den over flere dage, da det kan være meget smertefult for hunde at komme helt til bund i alle filterne, men når du så er kommet det, vil det være meget let at børste halen igennem en gang i ugen.

Faner på bagben eller bukser som nogle kalder dem, der er fremgangsmåden den samme, brug Karten nede fra og op, også her kan der være mange filter, så lidt ad gangen, børst ind imellem resten af bagbenet, når så man er kommet igennem hele hårpragten på bagben med Karten, bruger man også her riven, og igen nede fra og op. Pas på de ædlere dele, hold den ene hånd over de ædlere dele, så du ikke kommer til at børste på dem, det vil ingen hund syntes om.

Det er også meget vigtigt løst underuld bliver fjernet rundt anus og omkring de ædlere dele, brug en blød børste eller forsigtigt en kam.
Undersiden af hunden og inderlår skal jo også børstes, og det er det letteste hvis hunden ligger på ryggen, men ikke mange hunde bryder sig om det, brug en blød børste til inderlårene, og karten og riven til underlinjen, husk også at komme op mellem forbenene.

Poterne, til dem bruger jeg en el trimmer, det er hurtigt når man har flere hunde, og det er super godt at vænne hvalpen til den lyd, hvis hvalpen/hunden på et tidspunkt er så uheldig at få en hot-spot/vådeksem, så skal pelsen jo fjernes, og får at komme helt i bund bruger dyrlægen en trimmer, og hvis din hund er vænnet til den lyd, så undgår den at blive bedøvet. Man behøver ikke en trimmer til flere tusinde kroner, man kan starte med en hårtrimmer, en af dem der nogle gane er på bud til to tre hundrede kroner, sørg for poterne er tørre og fri for sand når du bruger din trimmer, så holder trimmeren længst.

Hvis du syntes din hund trænger til et bad, så er det meget vigtigt du først har gennembørstet hunden, så får du det allerbedste resultat. Hvis hunden ikke er gennembørstet, kan vandet ikke trænge helt ned til huden og den underuld som er, vil blot filtre endnu mere samme, og der vil være et endnu større job for dig bag efter at få den børstet igennem.

Husk også, at når du skal vaske din hund, køb en god shampoo, se på flasken hvordan den skal blandes med vand, man får ikke et bedre resultat af at lave en stærkere blanding, tværtimod. Men er det længe siden din hund har været i bad, kan det være en god ide at vaske den to gange.

Klik her for at få dit eget GoMINIsite